Projecten / Composities

Een greep uit de projecten tussen 2008 en nu:

EARSWIDEOPEN PRESENTS: EwoTV
EwoTV is ‘nostalgische reconstructie’ van de muziek die in het hoofd van earswideopen (Achim Heine, Felix Hildenbrand, Jurriaan Berger) is gebrand: film- en tv-tunes uit de jaren 80 en 90. De CD EwoTV is uitgebracht in 2019 op het TryTone-label, en uiteraard op de bekende kanalen te streamen. Zie het releaseconcert en luister op earswideopen.nl

SERENADE VOOR DE VEENKOLONIËN
Een documentaire van Saskia Jeulink; laat zien hoe ik op zoek ga naar ‘het geluid van de Groningse/Drentse veenkoloniën’, en mondt uit in een nieuw stuk van mij voor symfonieorkest en live elektronica: de Serenade voor de Veenkoloniën. Gespeeld door het VKSO (vkso.eu) en mij. Te zien via de NPO-site of NPO start/plus.

STAD AAN DE ZAAN
Voor ‘festivaljaar’ 2015 maakte ik in Zaanstad onder meer een suite voor blazers en slagwerk om het schip Tres Hombres op SAIL2015 welkom te heten, een concert met als thema water (met o.a. deconstructies van oude shanties en flarden Water Music van Händel) en een soundscape bij een film over water en navigatie die op de Zaanse Schans werd vertoond. In 2016 speelde ik solo ‘elektronische sprookjes’, live geïmproviseerde muziek op basis van speelgoed en elektronica.

SYMFONIE VAN DE VEENSTEEKMACHINE
Een project in Vinkeveen en omgeving waarvoor ik muziek schreef met als inspiratiebron het geluid van de veensteekmachine – uitgevoerd in juni 2013 door 126 lokale musici (fanfare, brassband, koor, …).

STADSDEELCOMPONIST AMSTERDAM-NOORD
Was ik in 2013-2014. Wapenfeiten: muziek voor de Open Ateliers Noord 2013, IMPROMARATHON in de  Buiksloterkerk (20 sets geïmproviseerde muziek, oa op 2 nieuwe thema’s van mij), mini-opera met ambtenaren van het stadsdeel op ‘buzzwords’, nieuw lied met tekst van stadsdeeldichter Ibrahim Selman.

SOLO/DUO                                              [luister]        [bestel]
CD (2013) met solo- en duo-improvisaties in de Oranjekerk, Amsterdam. Van fluisterzachte   filmmuziek tot donderend geraas. En duo’s, veelal met muzikanten met wie ik nog nooit duo had gespeeld. Met saxofonisten Susanne Alt en Paul van der Feen, trompettist Peter Huber, drummers   Marcos Baggiani en Achim Heine, bassist Felix Hildenbrand en altviolist Benni von Gutzeit.

EARSWIDEOPEN                                     [website]      [facebook]
Een piano-trio-plus met een cd (2011) verkrijgbaar op iTunes, CDBaby.com, Amazon.com (download) en in de winkel van Concerto Amsterdam. De cd is 25 april 2011 officieel gelanceerd in de Roode Bioscoop, Amsterdam. Impro meets swing meets rock meets electronics…

STADSCOMPONIST van ZAANSTAD      [pagina]
Ik was Zaans stadscomponist in de periode 2008-2011. Dat heeft veel mooie momenten opgeleverd (ziehier een lijst wapenfeiten) en een CD met een dwarsdoorsnede van 11 stukken (hier te beluisteren).

NOORDERPARKKAMER
In Amsterdam-Noord is de Noorderparkkamer dé plek voor culturele uitspattingen; ik heb er in 2008 een concertserie gehad, in 2009 arrangementen gemaakt voor een kinder-opera en de opening van een deel van het park. Later Luister hier naar geluidsfragmenten uit de concertserie die ik programmeerde, en waarvoor ik voor alle groepen nieuwe muziek schreef.

MEER COMPOSITIES

IKON Musica Religiosa (2011) Luister hier naar de radiouitzending (vanaf 45:30) met 2 verse stukken kerkmuziek & een kort interview met mij.

VolKorenMix (2011) Een stuk voor zeven koren in een bibliotheek, geschreven in het kader van De Stem van Haarlemmermeer (13 feb. 2011), een project van Merlijn Twaalfhoven.

Kijk op de Dijk (2009) Een harmonie/fanfare, een popkoor, een organiste, een hardrockband. Wat hebben die met elkaar te maken, en kunnen die samen tot iets moois komen in 24 uur? Het dorpje Winkel was decor voor deze bijzondere ontmoeting.

Fout Hout Fanfare (2008)  Voor Milieudefensie, dat in Brussel ging protesteren tegen de kap van tropisch hardhout, schreef ik een stuk voor ‘instrumenten’ uit de houtindustrie.