Stadscomponist Zaanstad 2008-2011

 

 

Als stadscomponist wilde ik in ieder geval deze twee dingen doen in de Zaanstreek:

- muzikale culturen met elkaar laten kennismaken (en soms versmelten), uit artistieke en sociale interesse

- zo veel mogelijk mensen laten ervaren wat het is om te improviseren in allerlei contexten, met name waar je het niet verwacht

Daarbij werkte ik met zowel professionals als amateurs gewerkt, soms met een interessante combinatie van beide.

 

 

Wapenfeiten

 

2008

- Voor de Riverside Music Club (bigband van de gemeente):Quartier Latin

- Bij vier beelden in de wijk Saendelft: vier stukken voor 3 blazers (saxofoon, trompet, melodica) waarbij de muzikanten de interactie met het kunstwerk aangaan.

- Voor het festival Wereldreis in de Zaanstreek: The World is (a) flat, een onwaarschijnlijke crossover tussen traditionele Turkse muziek, acapella koorzang en hiphop/drum'nbassbeats. Voor 2 dj's, trompet, melodica, Turkse muziek- en dansgroep, koor en hiphopdansers.

- Voor prachtwijk Poelenburg: de Poelenburgballade (sindsdien op div. gelegenheden gezongen). Tekst van stadsdichter Hans Kuyper.

- Voor festival Midzomerzaan: het Zaanlied.

 - Voor festival SmaakExplosies: een alternatief koffieconcert Barista Blues, een dj-mix met stukken over koffie, van Bachs kaffee-cantate via VOF De Kunst en Rita Corita tot The Cranberries en Ella Fitzgerald. Met live improvisaties over Nescafé en Douwe E.

 

2009

- Muzikaal ontwerp van de nieuwjaarsborrel van de gemeente: progammering van inloopmuziek t/m slotact. Daarbij vier stukken rondom de toespraak van de burgemeester: o.a. I4C en Fa Waka. Gespeeld door grote multiculturele liveband met o.a. Benjamin Herman (altsax), dj's, saz (Ceylan Utlu) en steeldrums (Kenneth Goddard).

- Poelenburgafari en Old Warm voor de Poelenburg Talents, gelegenheidsband met profs en amateurs uit Poelenburg.

- Zangen op de Zin, voor groot koor, band en samples van het korenfestival en Zingen op de Zaan. Met teksten van Hans Kuyper over de niet-bestaande bronnen van de Zaan. Zie de videopagina op deze site (5e video).

- Altijd in de buurt, lied voor het Leefbaarheidsfestival Zaanstreek, met tekst van Hans Kuyper.

- Nieuwe versie van de Barista Blues met workshop 'muziek maken met koffieattributen'

 

2010

Finale Koepeltoer, stuk voor 3 bands (Rock'n roll, Turks, Hiphop).

- ZaanKleefAan voor band en improviserend koor, ter gelegenheid van Zingen op de Zaan 2010. Tekst: Hans Kuyper

- Machinekamer, SpiRitual en Sleeping Beauty, elektronische stukken voor klankinstallaties op beeldendekunstfestival Veldwerk 2010, in de Schaalsmeerpolder.

- De Klankschaal spreekt, t.g.v. onthulling mensenrechtenmonument. Voor zang, accordeon, altsaxofoon en klankschaal. Tekst van Hans Kuyper.

 

2011

- in het kader van de Nieuwe Huys Concerten ging kamermuziekstuk Een Kleine Lente op tekst van Hans Kuyper in première op 15 mei 2011. De bezetting was onalledaags:

2 fluiten, 2 harpen, celesta en zangeres.

- ter gelegenheid van 50 jaar Zaanse Schans een lied op tekst van de nieuwe stadsdichter Bas Husslage.

- in november speelde het Zaandijks Fanfare Corps een ode aan het oude gemeentehuis van Zaanstad. Ik had een stuk gemaakt voor sloopgeluiden in combinatie met koraalklanken van de fanfare.

 

2012

- een beetje in blessuretijd: op 15 juni 2012 OostWestOrgel; een unieke muzikale ontmoeting van kerkorgel met instrumenten uit oost en west. Eén concert op 2 locaties achter elkaar; het publiek en de musici verhuisden halverwege van de Oostzijderkerk naar de Westzijderkerk in Zaandam. In het Oost-deel waren onder meer ud, ney en tabla te horen, in het West-deel elektrische gitaar, drums, trompet en rap... de Concertzender heeft opnames gemaakt die vanaf juli online zijn.

- Ook in juni 2012 verschenen: de CD Jurriaan Berger, stadscomponist Zaanstad 2008-2011

met een selectie uit het bovenstaande. Luister de stukken hier